PRIJE PRVE PROLJETNE VOŽNJE BICIKLOM

PRIJE PRVE PROLJETNE VOŽNJE BICIKLOM

Kako dani dulje traju i definitivno je stiglo proljeće, možemo se složiti da je i sezona bicikla počela. Ako to još niste učinili, vrijeme je da pripremite svoj bicikl za prvu vožnju.

Ako odlučite preuzeti stvari u svoje ruke, popis za provjeru u nastavku može vam biti od koristi. Ne zaboravite da ste u ovom slučaju sami odgovorni za rezultate vašeg posla.

Ako imate čak i najmanju sumnju, trebali biste se obratiti profesionalcima za pregled i održavanje.

Pogledajmo komponente koje treba provjeriti (popis nije detaljan):

· Čišćenje: mnogi ljudi ne znaju da čisti bicikl nije samo pitanje estetike. Kao primjer, guma s prašnjavom, prljavom površinom ima mnogo lošiji zahvat od čiste. Također, ako je rub bio prljav, učinkovitost kočnice je znatno lošija, što rezultira dužim kočionim razmakom. Imate li prljavu opremu za rasvjetu ili napravite bilo koju od gore spomenutih grešaka, izravno ugrožavate vašu sigurnost.

· Vijci: prije svega, provjerite da su vijci na biciklu (upravljač, drška, sedlo itd.) ispravno zategnuti.

· Podmazivanje: većina pokretnih i rotirajućih dijelova zahtijevaju podmazivanje. Na primjer, komponente sustava mjenjača trebaju se održavati posebnim uljima razvijenima u tu svrhu.

· Kabeli: potrebno je provjeriti napetost kabela kočnice i sustava za prebacivanje. U mnogim slučajevima labavi kabel je odgovoran za loše pomicanje i slabo kočenje.

· Gume, kotači: odgovarajući tlak (proizvođači označavaju najveći tlak na gumu) i stanje gumene površine gume moraju biti provjereni. Na isti način kao i kod automobila, gume koje su oštećene UV zračenjem, puknute, deformirane ili zastarjele, moraju se zamijeniti svakih nekoliko godina. Moramo provjeriti i napetost žbica, budući da loose žbice uvijek sugeriraju neke ozbiljne deformacije, što može dovesti do nezgoda.

· Pogon: pazite da kurbla pogona i pedale nisu labave. Ako su čak i malo labavi, trebali bi se obratiti profesionalcu. Ako se lanac zaglavio ili je spao tijekom pedaliranja, to može se značiti da je lanac rastegnut ili su zubci pretupi. Nije preporučljivo da ih sami zamijenite.

· Osvjetljenje: ako je biciklu prema zadanim postavkama ugrađeno prednje i stražnje svjetlo, provjerite radi li. U slučaju svjetla koja su naknadno montirana na bicikl, promijenite ili napunite baterije. Ne zaboravite da se svjetlosni i vremenski uvjeti mogu brzo mijenjati tijekom proljeća.

· Ergonomska podešavanja: ne zaboravite provjeriti kut sjedala, te udaljenost i kut upravljača. Ako osjećate utrnulost u bilo kojem dijelu tijela,  možete biti sigurni da neke od prethodno navedenih postavki nisu točne.

Sve u svemu možemo reći da provjera većine tih komponenti može biti učinjeno kod kuće s višim prosječnim afinitetom za tehničke stvari.

Međutim, preporučujemo da godišnje 1-2 pregleda obavljaju iskusni stručnjaci u ovlaštenim servisima koji imaju potrebnu stručnost i potrebne - ponekad posebne - alate.

S povjerenjem se možete obratiti našem timu u Bike Box-u Varaždin  koji će stručno i kvalitetno napraviti servis na Vašem biciklu.

 

 

logo-matis-outdoor-2021-light

Matis Outdoor d.o.o.
Matije Gupca 41
42209 Sračinec
Hrvatska/EU

tel. +385 42 250 156
fax +385 42 305 085
email info@matis.com.hr

bike-box-logo-2021

BIKE BOX
Augusta Cesarca 5
42000 Varaždin
Hrvatska/EU

tel. +385 42 200 616
mob. +385 91 1233 629
email bikebox1@matis.com.hr

©2024 Matis Outdoor d.o.o. Sva prava pridržana.
Izrada: Pangea
0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaWebshop
      Izračun dostave