VODIČ ZA PRIPREMU BICIKLA ZA SEZONU

5 KORAKA ZA PRIPREMU BICIKLA ZA SEZONU

Neki od nas imaju sreću da imaju dva bicikla, 'bolji bicikl' za ljeto, a pouzdani stari 'hack' za zimu. Oni koji imaju samo jedan bicikl, voljeni bicikl možda izvlače iz skladišta.

Promjena godišnjih doba natjerat će vas da razmislite o tome da izbacite taj ponosni „bolji“ bicikl iz garaže i da budete spremni za akciju, međutim, samo zato što je vaš „bolji“ bicikl bio pohranjen na toplom i suhom tijekom zime, ne znači da je odmah spreman za vožnju.

Preporučujemo vam da izvršite slijedeće ključne provjere prije nego što vidi sunce:

  • Provjera lanca

Ako lanac niste potpuno očistili i odmastili prije nego što ste bicikl odložili u garažu, možda je zahrđao ili presušio. Minimalno što vam preporučujemo je da lanac obrišete sredstvom za odmašćivanje ili ga provučete kroz namjenski alat za čišćenje lanca, a zatim ponovno podmažete.

  • Provjera kočnica

Ako se vozite cestovnim biciklom s rubnim kočnicama, postoji vjerojatnost da su kablovi postali ‘ljepljivi’. Provjerite to povlačenjem ručice kočnice,  kočnice bi se trebale odmah aktivirati. Ako osjećate da zapinju, vjerojatno je kabel ili nategnut ili ne prolazi glatko kroz bužir. U oba slučaja, vjerojatno će biti potreban novi kabel. U ovoj je situaciji najbolje zamijeniti i kabel i vanjski bužir, na taj način ste riješili problem za cijelo ljeto.

  • Provjera mjenjača brzina

Baš kao što su se vaši kočioni kabeli tijekom zime rastezali ili propadali, tako mogu i vaši kabeli zupčanika. Moći ćete utvrditi je li se to dogodilo tako što ćete bicikl provesti kroz sve brzine kada je bicikl na postolju ili krenuti na brzu probnu vožnju i prebacivanje kroz sve brzine. Ako zupčanici ne rade glatko, to jest, ako su spori i ljepljivi pri prebacivanju kroz stražnju kasetu, možda će im trebati samo lagani tune up, međutim ako i to ne pomogne što je vjerojatnije ako je vaš bicikl već duže vrijeme na skladištu, potreban je novi set kablova.

Prvo pokušajte prilagoditi svoje regulatore mjenjača tako da precizno podesite prebacivanje. To mijenja napetost u kablu i koliko on povlači vaš mjenjač. To je obično dovoljno za ispravljanje manjih odstupanja. Međutim, kao i kod kočnica, ako niste sigurni u kakvom su stanju kabeli ili ako znate da su stari, predlažemo da zamijenite kabele kako biste se glatko vozili kroz cijelo ljeto.

  • Provjera guma

Ako je vaš bicikl bio na skladištu nekoliko mjeseci, gume će se sigurno ispuhati, jer zračnice ne zadržavaju zrak zauvijek. Svakako provjerite tlak u gumama i po potrebi ih napumpajte.

  • Provjera vijaka

Uvijek vrijedi provjeriti jesu li sve matice i vijci u dobrom stanju i sigurni prije nego što prvi put vozite bicikl nakon što je na skladištu. Ako je bicikl ostao negdje lagano vlažan ili bicikl nije bio dobro očišćen prije odlaganja u skladište, vijci koji stežu dijelove možda su zahrđali i pokvareni ili su postali labavi.

 

Preporučujemo da godišnje 1-2 pregleda obavljaju iskusni stručnjaci u ovlaštenim servisima koji imaju potrebnu stručnost i potrebne – ponekad posebne – alate.

S povjerenjem se možete obratiti našem timu u Bike Box-u Varaždin  koji će stručno i kvalitetno napraviti servis na Vašem biciklu.

logo-matis-outdoor-2021-light

Matis Outdoor d.o.o.
Matije Gupca 41
42209 Sračinec
Hrvatska/EU

tel. +385 42 250 155
fax +385 42 305 085
email info@matis.com.hr

bike-box-logo-2021

BIKE BOX
Augusta Cesarca 5
42000 Varaždin
Hrvatska/EU

tel. +385 42 200 616
mob. +385 91 1233 629
email bikebox1@matis.com.hr

©2024 Matis Outdoor d.o.o. Sva prava pridržana.
Izrada: Pangea
0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaWebshop
      Izračun dostave