SUP - surfanje s veslom!

SUP - surfanje s veslom! SUP  je skraćenica za Stand up paddling. Znači: stojiš i veslaš. To su izmislili, naravno, Amerikanci i, naravno na Havajima.

Kako Hrvatska nije baš zemlja velikih valova, onda se SUP nameće sam po sebi kao najlogičnije rješenje. SUP je budimo realni, kao i surf, jednostavno seksi. I to je ono što ga je pretvorilo u izuzetno popularan vodeni sport u zadnjih pet godina. Pogotovo kad znamo da SUPati možeš i po rijeci, jezeru, moru - ljeti i zimi

SUPanje je za svakoga. Doslovno. SUPati mogu i djeca, nije potrebno nikakvo posebno predznanje, samo malo dara za ravnotežu. Najgore što se može desiti je da padneš u more, što je u ljetnim vrućinama zapravo poželjno.

Ima vise podjela SUP ali uglavnom se dijele prema namjeni na:
-All-around SUP daske, to su višenamjenske daske primjerene za upotrebu u svim uvjetima. Primjerene su za početnike jer  omogućuju  primjenu tog sporta u raznim uvjetima samo sa jednom daskom. Obično su široke i velikog volumena, znači stabilne,  imaju dobru kliznu površinu i drže smjer na mirnim vodama i otvorenom moru,  a omogućuju i dobro osnovno manevriranje na valovima (kod surfanja).
-Touring SUP daske, namjenjene krstarenjima, optimizirane su za mirnije vode, za veslanje na dužim relacijama, kao i za spuštanje niz vjetar (downwind paddling). Nos imaju obično u obliku slova V, što im omogućuje glatko, brzo i pravolinijsko kretanje po vodi. Večina je širokih i velikog volumena pogodnog za početnike.
-Race SUP daske, to su natjecateljske daske, za trke, one su uske, duge 12’ 6”, odnosno 14’,  nestabilnije od ostalih dasaka i nisu primjerene za početnike.
-Surf SUP za surfanje na valovima, to su obično kraće daske, užeg nosa i repa, ukrivljenije jer takav oblik pruža bolja manevarska svojstva na valovima, ali su zato na mirnim vodama nestabilnije, sporije i ne drže dobro pravac.
-White Water SUP, namijenjen za veslanje i spuštanje brzim planinskim rijekama, obično su kraće od 10’,  široke i velikog volumena sa veoma dobrim stabilitetom. Ove daske su izgrađene vrlo robusno, tako da su otporne na udare o dno i kamenje duž rijeke.

Dalje se SUP-ovi dijele na dvije velike kategorije, prema načinu izrade na:
-Tvrde daske, uglavnom su izrađene sredina od EPS(ekspandiranog poliestera), PU (poliuretanske pjena), presvučenih sa vise slojeva poliesterskih smola, nekim je dodano drvo radi ljepšeg izhleda, ili je dio sendvić konstrukcije
-Daske na napuhavanje, kod kojih je tehnologija jako napredovala i po čvrstini ne zaostaju za tvrdim daskama. Prednost im je lakše rukovanje, pospremanje, skladištenje i prijevoz. Otpornije su na mehanička oštećenja od tvrdih dasaka, jednostavne za popravak i održavanje. Tvrdoća ovih dasaka nije upitna, a napuhavaju se do pritiska 18-25psi.

U našoj ponudi možete pronaći SUPove na napuhavanje i tvrde SUPove. SUPove za djecu, žene, muškarce, sa prozorčićem za razgledavanje, za cruising, za utrke i duge ture, u raznim veličinama... Uglavnom, za svakoga po nešto :-). Za bilo kakvo pitanje stojimo na raspolaganju i rado ćemo Vam pomoći u odabiru Vašeg idealnog SUPa. Našu ponudu možete vidjeti ovdje

????????????????????????????????????

Indiana_SUP20

DCIM100MEDIADJI_0027.JPG

Indiana_SUP31 finalKOMPR

logo-matis-outdoor-2021-light

Matis Outdoor d.o.o.
Matije Gupca 41
42209 Sračinec
Hrvatska/EU

tel. +385 42 250 156
fax +385 42 305 085
email info@matis.com.hr

bike-box-logo-2021

BIKE BOX
Augusta Cesarca 5
42000 Varaždin
Hrvatska/EU

tel. +385 42 200 616
mob. +385 91 1233 629
email bikebox1@matis.com.hr

©2024 Matis Outdoor d.o.o. Sva prava pridržana.
Izrada: Pangea
0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaWebshop
      Izračun dostave