SUP – surfanje s veslom!

SUP – surfanje s veslom! SUP je skraćenica za Stand up paddling. Znači: stojiš i veslaš. To su izmislili, naravno, Amerikanci i, naravno na Havajima.

Kako Hrvatska nije baš zemlja velikih valova, onda se SUP nameće sam po sebi kao najlogičnije rješenje. SUP je budimo realni, kao i surf, jednostavno seksi. I to je ono što ga je pretvorilo u izuzetno popularan vodeni sport u zadnjih pet godina. Pogotovo kad znamo da SUPati možeš i po rijeci, jezeru, moru – ljeti i zimi

SUPanje je za svakoga. Doslovno. SUPati mogu i djeca, nije potrebno nikakvo posebno predznanje, samo malo dara za ravnotežu. Najgore što se može desiti je da padneš u more, što je u ljetnim vrućinama zapravo poželjno.

Ima vise podjela SUP ali uglavnom se dijele prema namjeni na:
All-around SUP daske, to su višenamjenske daske primjerene za upotrebu u svim uvjetima. Primjerene su za početnike jer omogućuju primjenu tog sporta u raznim uvjetima samo sa jednom daskom. Obično su široke i velikog volumena, znači stabilne, imaju dobru kliznu površinu i drže smjer na mirnim vodama i otvorenom moru, a omogućuju i dobro osnovno manevriranje na valovima (kod surfanja).
Touring SUP daske, namjenjene krstarenjima, optimizirane su za mirnije vode, za veslanje na dužim relacijama, kao i za spuštanje niz vjetar (downwind paddling). Nos imaju obično u obliku slova V, što im omogućuje glatko, brzo i pravolinijsko kretanje po vodi. Večina je širokih i velikog volumena pogodnog za početnike.
Race SUP daske, to su natjecateljske daske, za trke, one su uske, duge 12’ 6”, odnosno 14’, nestabilnije od ostalih dasaka i nisu primjerene za početnike.
Surf SUP za surfanje na valovima, to su obično kraće daske, užeg nosa i repa, ukrivljenije jer takav oblik pruža bolja manevarska svojstva na valovima, ali su zato na mirnim vodama nestabilnije, sporije i ne drže dobro pravac.
White Water SUP, namijenjen za veslanje i spuštanje brzim planinskim rijekama, obično su kraće od 10’, široke i velikog volumena sa veoma dobrim stabilitetom. Ove daske su izgrađene vrlo robusno, tako da su otporne na udare o dno i kamenje duž rijeke.

Dalje se SUP-ovi dijele na dvije velike kategorije, prema načinu izrade na:
Tvrde daske, uglavnom su izrađene sredina od EPS(ekspandiranog poliestera), PU (poliuretanske pjena), presvučenih sa vise slojeva poliesterskih smola, nekim je dodano drvo radi ljepšeg izhleda, ili je dio sendvić konstrukcije
Daske na napuhavanje, kod kojih je tehnologija jako napredovala i po čvrstini ne zaostaju za tvrdim daskama. Prednost im je lakše rukovanje, pospremanje, skladištenje i prijevoz. Otpornije su na mehanička oštećenja od tvrdih dasaka, jednostavne za popravak i održavanje. Tvrdoća ovih dasaka nije upitna, a napuhavaju se do pritiska 18-25psi.

U našoj ponudi možete pronaći SUPove na napuhavanje i tvrde SUPove. SUPove za djecu, žene, muškarce, sa prozorčićem za razgledavanje, za cruising, za utrke i duge ture, u raznim veličinama… Uglavnom, za svakoga po nešto :-). Za bilo kakvo pitanje stojimo na raspolaganju i rado ćemo Vam pomoći u odabiru Vašeg idealnog SUPa. Našu ponudu možete vidjeti ovdje

????????????????????????????????????

Indiana_SUP20

DCIM100MEDIADJI_0027.JPG

Indiana_SUP31 finalKOMPR

logo-matis-outdoor-2021-light

Matis Outdoor d.o.o.
Matije Gupca 41
42209 Sračinec
Hrvatska/EU

tel. +385 42 250 155
fax +385 42 305 085
email info@matis.com.hr

bike-box-logo-2021

Bike box
Augusta Cesarca 5
42000 Varaždin
Hrvatska/EU

tel. +385 42 200 616
mob. +385 91 1233 629
email bikebox1@matis.com.hr

©2021 Matis Outdoor d.o.o. Sva prava pridržana.
Izrada: Pangea