VODIČ ZA ODABIR PRAVILNE VELIČINE DJEČJEG BICIKLA

Djeca mogu početi s vožnjom bicikla s navršenih godinu dana starosti. Naravno, za najmlađe, to su tricikli i bicikli s pomoćnim. Kad steknu određenu sigurnost, pomoćne kotače možete skinuti i možete početi s učenjem vožnje na običnom biciklu. No, imajte na umu da za svaku dob s razlogom postoji određena veličina bicikla koje dijete treba.

Ako je bicikl vašeg djeteta prevelik ili premalen, tada je vašem djetetu teže održavati kontrolu nad biciklom. Tako se povećava vjerojatnost nezgode i ozljeda. Na premalenom biciklu dijete će koljenima udarati u volan bicikla, a na prevelikom neće moći sigurno upravljati biciklom.
To predstavlja veliki problem kod zaustavljanja i može kao posljedicu imati pad i ozljedu.
Nemojte djeci kupovati prevelike bicikle s izgovorom kako bi duže trajali, jer na takvom biciklu dijete će se osjećati nesigurno, teže će upravljati i lakše će doći do pada, što sigurno ne želite. Ako je vaše dijete po visini na krajnjoj granici za određenu veličinu bicikla, u redu je da izaberete jednu veličinu veći bicikl, ali ako je dijete svojom visinom i godinama po sredini neke veličine, oduprite se porivu odabira većeg bicikla.

Koja veličina bicikla je prava za vaše dijete?
Odabir veličine ovisi o mnogo faktora, a najbitniji koje svakako morate uzeti u obzir su djetetova dob, djetetova visina i veličina kotača.
Ukoliko možete isprobati bicikl, posjednite dijete na sjedalo bicikla, u toj poziciji (vi ga naravno pridržavate, ako nema pomoćnih kotača) dijete bi trebalo dosezati tlo pod nogama vršcima obaju stopala.
Prije kupovine bicikla izmjerite visinu vašeg djeteta. Ako ovo nije moguće, poslužite se tablicom koja svrstava dječje bicikle po dobnim skupinama.

I za kraj nemojte zaboraviti da su djeci boje jako važne. Stoga ako kupujete bicikl za djevojčicu izaberite neku nježniju boju s cvjetićima ili leptirićima, dok će dečke uvijek više oduševiti neka tamnija varijanta i svakako se uvjerite da dijete sluša vaše savjete za sigurnu vožnju na dječjem biciklu te da nosi kacigu 🙂

 

VODIČ ZA ODABIR VELIČINE DJEČJEG BICIKLA

GodineVisina u cmPreporučena veličina za dječje bicikle
2 – 4 godina85 – 110bicikl sa 12 inchnim kotačima
5 – 7 godina110 – 120bicikl sa 16 inchnim kotačima
7 – 9 godina120 – 135bicikl sa 20 inchnim kotačima
9 – 11 godina130 – 140bicikl sa 24 inchnim kotačima
11+ godina145+bicikl sa 26 inchnim kotačima

 

Želimo vam sigurnu i ugodnu vožnju. Izbor dječjih bicikala možete vidjeti ovdje

Matis Outdoor

Matis Outdoor d.o.o.
Matije Gupca 41
42209 Sračinec
Hrvatska/EU

tel. +385 42 250 155
fax +385 42 305 085
email info@matis.com.hr

bike-box-logo

Bike box
Augusta Cesarca 5
42000 Varaždin
Hrvatska/EU

tel. +385 42 200 616
mob. +385 91 1233 629
email bikebox1@matis.com.hr

©2020 Matis Outdoor d.o.o. Sva prava pridržana.
Izrada: Pangea